Am ales să scriem despre acest subiect, întrucât am primit mai multe întrebări dacă este permisă alăptarea după radiografia dentară și/sau anestezia în timpul vizitei la stomatolog.
Atât perioada de sarcină, cât și cea de alăptare pot impune probleme de sănătate dentară pentru mamă, întrucât sunt perioade care consumă ”resursele” acesteia. Așa cum am mai scris deja, în timpul sarcinii, perioada optimă pentru tratamentele dentare este al doilea trimestru de sarcină, cu precizarea că urgențele se tratează oricând cu precauție.
Recomandăm să tratați problemele imediat ce apar, pentru că orice problemă dentară se poate agrava foarte ușor și repede și puteți ajunge la complicații nenecesare. Nu așteptați un număr de luni, până terminați cu alăptatul pentru a rezolva situațiile dentare!
Se poate alăpta după tratamente dentare cu anestezie locală?
DA
E nevoie să se amâne alăptarea sau să se arunce primul lapte după anestezia dentară?
NU
Iată și de ce:
- anestezia locală acționează doar la nivel local (doar în zona dintelui la care s- a lucrat), ceea ce înseamnă niveluri nesemnificative ale substanței în sângele mamei, deci niveluri și mai mici în laptele matern.
- timpii de înjumătățire sunt relativ scurți, ceea ce înseamnă că, de multe ori, în cazul anestezicelor locale uzuale, substanța activă a fost metabolizată parțial sau chiar total până când mama ajunge acasă.
- substanțele anestezice utilizate în stomatologie sunt folosite și în operațiile de cezariană sau anestezie epidurală (la nașterile vaginale), în concentrații și doze mai mari decât la dentist, iar alăptarea este permisă și chiar indicată imediat după naștere.
Mecanismul prin ajunge substanța din anestezia locală în laptele matern:
- Absorbția în sângele mamei – care se face lent, întrucât altfel nu și-ar menține efectul anestezicul. Așadar avem o primă diluare lentă a substanței în sângele matern.
- Substanța trece din sânge în ficatului mamei – unde se metabolizează, ceea ce înseamnă că mai departe pleacă metaboliți ai substanței inițiale.
- În final, doar mai puțin de 0,1% din substanța inițială ajunge în celulele ce produc laptele matern.
Substanțele uzuale folosite în anestezia dentară sunt:
- mepivacaina;
- lidocaina:
- bupivacaina;
- articaina;
- novocaina / procaina;
- protoxidul de azot (numit și ”gaz ilariant” – folosit în inhalosedare);
Pentru a fi și mai sigure, puteți verifica, împreună cu medicul stomatolog, substanțele folosite în baze de date internaționale recunoscute precum e-lactancia sau Toxnet-Lactmed.
Este permis tratamentul cu antibiotic pentru probleme dentare dacă alăptez?
DA
Atunci când vorbim de un abces dentar sau o infecție locală, antibioticele sunt necesare. Și în acest caz, se pot alege variante de antibiotice compatibile cu alăptarea, verificate în bazele de date de care am amintit mai sus.
Este permis tratamentul cu antiinflamatoare când alăptez?
DA
Se pot folosi antiinflamatoare precum: ibuprofen, paracetamol, algocalmin, ketoprofen (dacă e mai grav).
Se poate alăpta după radiografie sau tomografie dentară?
DA
Aceste proceduri sunt compatibile cu alăptarea. Iar la Clinica Medentis avem un centru de radiologie ultramodern, ce beneficiază de funcția ULTRA LOW DOSE care scade doza de radiație cu până la 77% oferind, în același timp, o calitate superioară a imaginii.
CONCLUZIE:
Este permis și chiar recomandat să mergeți la stomatolog oricând aveți nevoie, chiar și în timpul perioadei de alăptare. După anestezie nu este nevoie să amânați alăptarea sau să aruncați laptele. Puteți să luați antibiotice și antiinflamatoare (dacă este necesar), iar acestea nu afectează copilul.
Pentru programări vă rugăm să sunați la numărul +4 0749272841, de luni până vineri între orele 8 și 20. Ne găsiți în str. Herman Oberth, nr. 41, Mediaș.
Poți alapta daca ai apces dentar cu infectie?