Ce este și cu ce se ocupă ORTODONȚIA

ortodontia

ORTODONTIA este ramura stomatologiei care se ocupă cu îndreptarea dinților strâmbi, poziționați necorespunzător pe arcadele maxilare sau pentru a corecta mușcătura (ocluzia) greșită.

Clinica Stomatologica Medentis dispune atât de specialiști cu experiență în aceste ramuri ale medicinii dentare, cât și de toată tehnologia necesară efectuării în condiții de siguranță și fără durere a tratamentelor ortodontice și pedodontice moderne, atât la copii cât și la adulți.

Tipuri de aparate ortodontice

Odată cu modernizarea tehnicilor de îndreptare a dinților, au apărut aparate deosebit de fizionomice până la cele „invizibile”, care au dus la un interes crescut față de tratamentul ortodontic. Aparatele ortodontice fixe sunt:

metalice (nefizionomice) – cu brackeți metalici care se cimentează pe partea vizibilă a dinților și se solidarizează cu sârmă din oțel,
ceramice – bracketsi de culoare albă, de culoarea dinților, pentru pacienții cu pretenții estetice ridicate,
din safir – transparente, care se observă foarte puțin, pentru pacienții cu exigențe fizionomice deosebite.

De asemenea, pentru a camufla aparatul cât mai mult cu putință, acesta se poate poziționa pe fața internă a dinților, astfel încât nimeni nu poate nici măcar bănui prezența acestuia, numindu-se aparat ortodontic lingual.

Durata tratamentului:

În funcție de necesitatea fiecărui pacient, la fel ca în cazul copiilor, tratamentul adulților se poate întinde pe perioade cuprinse între 6 luni și 2 ani.

  • Dinții înghesuiți, distanțați, strâmbi…
  • Maxilare proeminente sau retrase…
  • Un contur al fetei modificat…

Toate acestea influențează dramatic estetică și nu numai. Masticația, deglutiția și fonația în astfel de situații sunt mai mult sau mai puțin alterate. De aici rezultă o serie de probleme de alimentație și multe din complexele adolescentului sau chiar a adultului. Timiditatea, izolarea, evitarea vorbitului și zâmbitului sunt câteva din semnele ce-și pun amprenta asupra psihicului tânărului pacient.

Deci vorbim de probleme, atât de estetică cât și de sănătate. O gură în care dinții sunt strâmbi și înghesuiți va fi întotdeauna plină de carii (dinții nu pot fi corect igienizați), cu gingii roșii și inflamate (boala parodontală) și cu respirație urât mirositoare. Pronunția și mestecatul alimentelor vor fi radical influențate, generând probleme stomacale și nu numai.

Purtarea aparatului dentar poate corecta multe din problemele dentare ale pacientului, atât de ordin estetico-funcțional cât și psihologic.

Ca și părinți atenți cu toate transformările prin care trece copilul nostru este relativ simplu să descoperim acasă daca copilul nostru are nevoie de aparat dentar: în jurul vârstei de 4-6 ani dinții de lapte trebuie să prezinte spații între ei, semn că maxilarul se pregătește pentru apariția dinților definitivi ce sunt mai lați decât dinții de lapte. Lipsa acestor spații la această vârstă ne pune deja un semn de întrebare și obligatoriu ne va trimite la specialistul în ortodonție și ortopedie dento-facială.

Dinții aliniați armonios reprezintă secretul unui zâmbet frumos însă nu întotdeauna acest lucru se întâmplă în mod natural.

Pentru toate celelalte situații, programați-vă acum: 0749272841, Luni – Vineri: 8 – 20

În cadrul Clinicii Stomatologice Medentis vă veți întâlni cu Dr. Lupu Alexandra – medic specialist in Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala.