Cum alegem periuța de dinți?
În zilele noastre există o gamă foarte variată de periuțe de dinți, astfel încât atunci te afli în fața raftului nici nu știi exact ce să alegi.
Prima mare împărțire este între periuțele normale și periuțele electrice.
Periuțe normale de dinți
În funcție de consistența perilor din care sunt confecționate, periuțele pot fi:
- De duritate medie (medium, normal, regular) – sunt cele mai folosite;
- De duritate mare (hard) – recomandate fumătorilor și persoanelor care beau cafea, însă trebuie ținut cont și de starea gingiei, întrucât perii prea duri favorizează retracția gingiei și chiar producerea unor leziuni;
- De duritate mică (soft) – pentru persoanele cu dinți cu mobilitate crescută sau hipersensibilitate; dezavantajul lor este că nu pot îndepărta depozitele de placă dentară depuse de mai mult timp;
În alegerea periuței e important să se aibă în vedere și:
- Gingiile,
- Sensibilitatea dentară;
- Aspectul spațiilor interdentare;
- Malpoziții dentare;
- Existența unor restaurări dentare sau obturații coronare;
- Incidența cariilor și parodontopatiilor.
Periuțe diferă și în funcție de preț. E important de reținut că o periuță foarte ieftină a fost probabil produsă, fie din materiale de slabă calitate sau chiar periculoase pentru sănătatea noastră, fie în condiții dubioase.
Alte aspecte de avut în vedere:
- Perii să fie suficient de flexibili pentru a curăța dinții, fără a leza gingia și preferabil cu capetele rotunjite, întrucât cei ascuțiți vor leza gingia, iar cei turtiți nu vor îndepărta eficient placa bacteriană;
- Capul periuței să fie suficient de mic pentru a pătrunde și în locurile mai greu accesibile din gură;
- Mânerul periuței să permită ținerea ei în mod confortabil;
- Dimensiunea să fie potrivită vârstei celui care o folosește;
Periuțele de dinți electrice
Trăim în perioada gadgeturilor, iar periuțele electrice sunt și ele o invenție relativ recentă pentru un periaj mai eficient, deși nu toți medicii sunt de acord asupra beneficiilor sale.
Există multe tipuri de periuțe electrice. Astfel după tipul lor, sunt: clasice, sonice, cu ultrasunete.
Tipuri de periuțe electrice:
- După capetele de periaj: cu mișcări oscilante, cu mișcări de rotație, cu pulsații, duble, pentru curățarea limbii;
- După rolul pe care îl au capetele și beneficiile lor: pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, pentru albirea dinților, pentru îngrijirea interdentară, pentru îngrijirea gingiilor, pentru curățarea delicată;
- După rigiditatea capetelor: foarte moi / moi sau cu duritate normală;
- Setarea intensității cu care vibrează sau oscilează;
- Elemente de design;
- Gâtul periuței: flexibil sau rigid;
- Accesorii conexe.
Sunt multe tipuri de periuțe și atunci când alegem una e important să definim ce nevoi avem, ce particularități ale dinților și gingiilor, suma de bani pe care o avem disponibilă.
Iar dacă nu vă puteți decide, medicii noștri de excepție vă pot sprijini în alegerea celei mai potrivite periuțe pentru dumneavoastră.
Cât de des schimbăm periuța de dinți?
Știați că România se află pe ultimul loc la numărul de periuțe de dinți schimbate într-un an?
Unii specialiști recomandă schimbarea periuței lunar, alții la trei luni sau când perii se încovoaie. E important de reținut că indiferent de grija cu care igienizați periuța de dinți după fiecare spălare, microbii se adună pe ea, în timp.
De asemenea, se recomandă schimbarea periuței și după o răceală, infecție în gât sau în cavitatea bucală pentru a reduce riscul de a vă reinfecta cu microbii rămași pe periuță.
Dacă periuța se uzează foarte repede, probabil că periajul este excesiv de puternic, fapt ce poate duce la retragerea gingiilor și ulcerații dureroase. Mai degrabă, recomandăm îmbunătățirea tehnicii de periaj.
Cum întreținem periuța de dinți?
Periuța de dinți este un mediu propice pentru foarte mulți microbi. De aceea, e util să o igienizăm corect.
Multe persoane utilizează un capac de protecție sau o depozitează într-un spațiu închis, însă aceste tehnici sunt dăunătoare, întrucât favorizează înmulțirea bacteriilor și a altor microorganisme, datorită umezelii.
Pentru igienizare se pot folosi produse specializate de pe piață sau lăsarea periuței într-o soluție antibacteriană.
Pentru cele electrice, există sterilizatoare sau spray-uri de curățare.
Alte sfaturi pentru întreținerea periuței
- Evitați folosirea periuței de dinți în comun cu altcineva.
- Clătiți cu apă periuța după fiecare utilizare pentru a îndepărta pasta de dinți sau alte resturi.
- Păstrați periuța în poziție verticală, permițând perilor să se usuce după utilizare, iar dacă aveți mai multe periuțe în același suport, separați-le pentru a evita răspândirea microbilor de pe una e alta.
- Păstrați periuțele într-un recipient care se aerisește pentru a evita dezvoltarea microorganismelor ce pot provoca infecții.
Concluzii
Oricum ar fi, e important să reținem că o periuță, oricât de bună, performantă sau minunată ar fi, nu înlocuiește obiceiurile sănătoase (spălarea de 2 ori pe zi pe dinți), periajul corect sau profilaxia dentară.