10 lucruri pe care ar vrea dentistul tău să le știi

Chiar dacă ai grijă de dinții tăi, pentru a-ți ușura viața medicul stomatolog ar vrea să știi următoarele:

1. Periajul de seară este cel mai important.

În timp ce dormim, bacteriile se înmulțesc, mai ales, dacă nu ne-am spălat pe dinți înainte de culcare. Deși nu mâncăm în somn, resturile alimentare sunt acolo, în timp ce fluxul de salivă scade, iar dimineața ne trezim cu dinții murdari și respirație neplăcută.

2. Dinții tăi sunt acoperiți de placă dentară plină de bacterii.

Placa bacteriană se găsește pe toate suprafeţele dentare, inclusiv zona de sub gingie. Întrucât este foarte subţire, la început ea nu este sesizabilă și dinţii par curaţi. Însă,din păcate, ea continuă să se depună tot mai mult. Putem să îndepărtăm placa dentară doar prin periaj dentar corect de două ori pe zi şi folosirea corectă a aţei dentare o dată pe zi, preferabil seara.

3. În timp, placa bacteriană se transformă în tartru.

Atunci când nu este îndepărtată (corect), placa bacteriană atrage minerale din salivă, se întăreşte şi se transformă în tartru. Acesta poate fi curăţat doar de către un specialist, în cabinetul stomatologic. La rândul său, tartrul pătrunde sub gingie şi continuă să se dezvolte, ducând, în timp, la afecțiuni gingivale și alte complicații.

4. Tartrul duce la afecțiuni gingivale și complicații

În zona în care se depune tartrul, gingia se inflamează, sângerează, și, în timp, se poate chiar dezlipi de dinte, expunând rădăcina. Mai târziu, sunt afectate și ţesuturile care susțin dintele, putând merge până chiar la pierderea acestuia.

5. E posibil să îți periezi dinții greșit

Avem impresia greșită că dacă apăsăm mai tare cu periuța sau dacă folosim o periuță cu peri mai tari sau dacă periem mai mult timp în toate direcțiile, înseamnă că ne curățăm mai bine dinții.
Periajul corect se face cu o periuță cu peri moi sau medii, de la gingie spre dinte, de 10 ori pe fiecare grup de 2-3 dinți. Iar suprafața cu care mestecăm pe molari se curăță dinspre spate spre față.

6. E posibil să folosești ața dentară greșit

Folosirea aței dentare se recomandă, în special seara, însă ne putem curăța spațiile interdentare de câte ori dorim, cu condiția să o facem corect. E important să nu apăsăm ața între dinți și să nu insistăm foarte mult, întrucât nu ne ajută să îndepărtăm placa, dar poate duce la rănirea și inflamarea gingiei.

Cum se folosește corect ața dentară?

Se rupe o bucată de ață, se prinde bine între degete și se aplică între doi dinți vecini. Se merge până la gingie, apoi se trage de ață pe fiecare dinte în parte. Nu se împinge ața drept, între cei doi dinți, de mai multe ori.

Specialiștii noștri vă pot ajuta să învățați periajul și folosirea aței dentare în mod corect.

7. Gustările dese de peste zi cresc riscul apariției cariilor

Pentru sănătatea dinților contează atât ce mâncăm și bem, dar și cât de des facem asta peste zi. Cu fiecare ronțăială se creează mediul pentru ca bacteriile să se dezvolte. Reluăm și noi recomandarea nutriționiștilor: respectarea meselor principale ale zilei, iar dacă e neapărat nevoie sau ne place să ronțăim e bine să le consumăm într-un interval de cel mult 30 de minute, iar apoi să bem apă.

8. Zahărul și carbohidrații hrănesc bacteriile și produc carii

Atunci când se metabolizează în corp, zahărul și carbohidrații se transformă în acizi, care atacă dinţii. E bine să ne reamintim asta atunci când vrem să consumăm dulciuri, chipsuri sau băuturi acidulate ce conţin şi zahăr. Putem să le consumăm în intervalul de 30 de minute de după o masă principală, iar apoi să ne spălăm pe dinți.

9. Igiena orală afectează întregul organism

Toate afecțiunile dentare, precum: cariile dentare, gingivita, pierderea ţesutului osos sau a dinţilor afectează în mod clar calitatea vieţii. Durerea, alimentația nesănătoasă, odihna insuficientă, tratamentele dentare complexe sau efectuate în urgenţă strică ritmul obişnuit. Cercetătorii au descoperit chiar o legătură între afecţiunile orale şi cele cardiace sau renale.

10. Chiar dacă ai mare grijă de dinți, e indicat să vizitezi stomatologul periodic

Chiar dacă se realizează periajul corect al dinților, de două ori pe zi, se foloseşte aţa dentară şi apa de gură, există preocupare și grijă pentru ceea ce mâncăm sau bem şi dinţii arată minunat, e important să mergem periodic la medic, pentru un control şi un periaj profesional. Specialistul poate descoperi din timp un început de carie şi poate interveni imediat, scutindu-te de tratamente complexe. În plus, este singurul care poate îndepărta placa bacteriană în totalitate, cu ajutorul instrumentarului specific.

Specialiștii noștri vă stau la dispoziție de luni până vineri, între orele 8 și 20, pentru orice situație întâmpinați.

Pentru programări vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0749272841.

Ne găsiți pe str. Hermann Oberth nr. 41, Mediaș: