De ce avem nevoie de irigatorul bucal?

Am mai scris deja despre importanța menținerii unei bune igiene orale pentru sănătatea gurii, dar și a întregului organism. Un ajutor în acest scop este irigatorul bucal.

Irigatorul bucal este un dispozitiv, folosit până de curând doar în periajul profesional, dar pe care, mai recent, îl putem utiliza și acasă. El se mai numește și duș bucal. Dispozitivul utilizează un jet de apă expulzat la presiune mare, pentru a elimina acumulările dintre și de pe dinți. Există diverse tipuri de modele, însă toate folosesc același principiu de funcționare: o pompă trage apa dintr-un rezervor și îl împinge prin vârful unui tub ce se apropie de zona curățată.

Studiile au demonstrat că aceste aparate sunt mult mai eficiente decât ața dentară în curățarea gingiilor și sunt extrem de utile și în ameliorarea efectelor bolii paradontale, a gingivitelor, dar și pentru persoane care au aparat dentar fix sau lucrări dentare complexe.

E important de reținut că irigatoarele nu sunt înlocuitoare pentru periuța de dinți, ața dentară sau apa de gură. Ele vin în completare. Toate aceste metode acționează împreună pentru a asigura curățarea corectă a danturii și gingiilor.

Tipuri de irigatoare:

Irigatoarele bucale pot fi motorizate sau nemotorizate – ca piese atașate la duș sau robinet.

Cele motorizate folosesc o pompă puternică ce trage apa din rezervorul aparatului, în timp ce modelele nemotorizate se conectează direct la rețeaua de alimentare cu apă, presiunea depinzând, în acest caz, direct de cea a rețelei.

Pentru persoanele care poartă aparat dentar fix, sunt mai utile irigatoarele cu tehnologie mai avansată.

În funcție de mobilitate, există dispozitive statice și portabile. Unele dispozitive se montează în baie și sunt conectate la rețeaua de apă, dar există și dispozitive portabile, ce dispun de un rezervor (mai mic sau mai mare). La acestea din urmă cantitatea de apă este limitată de dimensiunea rezervorului.

Caracteristici și funcții:

Presiunea jetului de apă – un jet cu presiunea mare poate elimina eficient resturile alimentare. Presiunea minimă recomandată ar fi 70 psi, dar există și modele cu presiune de 90-100 psi sau chiar mai mult. Dacă aveți gingiile sensibile, optați pentru un irigator cu presiunea reglabilă în trepte.

Număr de impulsuri pe minut – jetul de apă intermitent funcționează pe principiul loviturilor succesive pentru a disloca depunerile din zonele greu accesibile. Valoarea de la pleacă aparatele este de 1200 de impulsuri, dar există și aparte cu 1500 de impulsuri pe minut.

Capacitatea rezervorului – se consideră că 250 ml de apă sunt necesari pentru o ședință de curățare pentru o persoană. Aceasta ar fi indicat să fie și dimensiunea minimă a rezervorului. Dacă sunt aparate folosite de întreaga familie, se poate alege un model static, cu rezervor de peste 1 litru.

Baza de încărcare – pentru modelele motorizate portabile este de preferat un aparat cu baza de încărcare, unde aparatul își încarcă automat acumulatorul și își umple rezervorul când este conectat pe timpul zilei. Însă baza trebuie să fie conectată la o priză, eventual la rețeaua de apă curentă.

Autonomia acumulatorului – un minim de 10-15 minute autonomie este necesar pentru a nu avea surprize. În mod normal, irigatorul bucal portabil poate funcționa de mai multe ori pe baterie până la reîncărcarea acumulatorului.

Ergonomia – cele mai eficiente sunt aparatele ușor de folosit, pe care le ții într-un mod cât mai natural. Pentru irigatoarele bucale ne dorim să aibă o formă ergonomică, un mâner cauciucat și o greutate mică.

Specialiștii noștri de la Clinica Medentis vă pot îndruma și face mai multe recomandări despre alegerea irigatoarelor bucale.

Pentru programări, vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0749272841, de luni până vineri, între orele 8 și 20.

Ne găsiți pe str. Hermann Oberth, nr. 41, Mediaș.