Periajul dentar corect

Periajul dentar corect

Periajul dentar corect este cea mai importantă și simplă modalitate de a păstra și obține sănătatea orală.

De ce e important periajul dentar?

Scopul periajului este să îndepărteze placa microbiană. Aceasta se formează din resturile alimentare de peste zi, care rămân pe dinți și din microbi, care se ”hrănesc” cu resturile și transformă glucidele din alimente în acizi, atacând astfel smalțul dinților și apoi pătrunzând și în profunzime = carii dentare.

De asemenea, placa microbiană care nu se îndepărtează este acoperită de substanțe minerale din salivă, se întărește și se transformă în tartru dentar. Acesta duce la inflamarea gingiei și, în cazuri extreme, la căderea dinților. Tartrul dentar nu mai poate fi îndepărtat prin periaj, ci doar prin detartraj.

Când se efectuează periajul dentar?

Periajul dentar se realizează de două ori pe zi: dimineața, înainte de micul dejun, imediat după trezire și seara, chiar înainte de culcare. De ce este importantă această ordine? Întrucât în timpul somnului secreția de salivă este redusă, ceea ce duce la o acumulare mai mare de microbi decât în timpul zilei. De aceea, e important să îndepărtăm acești microbi înainte de micul dejun, pentru că altfel alimentele i-ar hrăni și ar duce la formarea cariilor. De asemenea, peste zi, resturile alimentare sunt îndepărtate de salivă și mișcările limbii, însă nu toate. Atunci când periem dinții înainte de culcare, îndepărtăm resturile de peste zi, iar microbii nu se mai pot hrăni cu ele.

Modul în care realizăm periajul dinților și limbii este foarte important, întrucât un periaj greșit poate duce la retracții gingivale, dinți sensibili, leziuni ale gingiei sau sângerări.

Ce presupune un periaj corect?

– Periuța se așează la 45 de grade față de suprafața verticală a dinților;
– Se efectuează mișcări verticale dinspre gingie spre dinte (de la roșu la alb);
– Nu este necesară apăsarea excesivă a periuței, întrucât placa se îndepărtează, mai ales, de către vârfurile perilor periuței;
– Se utilizează mișcări repetate (minim 3-5 pentru fiecare suprafață) pe fețele externe (spre obraz) și cele interne (spre limbă);
– Suprafețele pe care mușcăm (ocluzale) se spală cu mișcări de du-te-vino, înainte-înapoi;
– Periajul manual ar trebui să dureze 3-5 minute, iar cel cu o periuță electronică maxim 3 minute;

Curățarea limbii

Pe lângă periajul dinților este importantă și curățirea limbii, întrucât aceasta este unul dintre focarele importante de microorganisme.

Se realizează fie cu periuța de dinți, fie cu un instrument ajutător: răzuitorul de limbă.

Mișcarea de curățare a limbii este dinspre posterior spre anterior, cu ușoară presiune, repetând mișcarea de 3-4 ori.

La anumite persoane, periajul nu este suficient pentru o igienizare corectă a dinților. El trebuie completat și de folosirea aței dentare și/sau a apei de gură. Uneori și de dușul bucal.

Tehnica de periaj ar trebui învățată în cabinetul stomatologic, întrucât fiecare pacient are probleme specifice, ce necesită tehnici diferite.

La Clinica Stomatologica Medentis, aveți sprijinul medicilor noștri de excepție, pregătiți atât în țară, cât și în străinătate, astfel încât să deprindeți corect tehnica de periaj dentar.

Pentru programări vă rugăm să sunați la numărul 0749272841, de luni până vineri, între orele 8 și 20.

Ne găsiți pe str. Hermann Oberth, nr. 41, Mediaș.

www.medentis.ro